02 de març 2009

Panets d'en Joe

Diumenge passat volia variar i enlloc del pa en la seva forma habitual em vaig animar a fer panets seguint la recepta que em va passar el meu amic Joe, que és la primera persona que vaig conèixer que fa pa. És una recepta una mica més laboriosa que la de l'altre post, perquè a part de que el pa puja i baixa més cops, també cal més esforç de remenar i amassar.

Ingredients:

4 tasses de farina (recordem: 1 tassa=recipient de 1/4 litre)
1.5 tasses d'aigua tèbia
1.5 sobrets (8g) de llevat
1 cullerada de mel
2 cullerades d'oli de girasol i una mica per untar
2 culleradetes de sal
llavors i/o flocs per decorar

Preparació:

En un bol barregeu l'aigua, el llevat, la mel i 2 tasses de farina (com sempre, la proporció integral/blanca al gust). Quedarà força líquid, simplement assegureu-vos que quedi ben homogeni. [Per cert, no tenia mel i hi he posat sucre moreno.] Tapeu-ho amb un drap i deixeu-ho pujar 3/4 d'hora, o una mica més, en un lloc càlid. Un cop hagi pujat (estarà ple de bombolles) afegiu l'oli i la sal, i de mica en mica la resta de la farina. Quan vegeu que la massa ja es pot treballar amb les mans, poseu-la sobre la taula o el marbre de la cuina i amasseu-la durant uns 10 minutets ben bons. Feu-vos a la idea que us quedaran les mans pringoses, podeu afegir una mica més de farina per treballar la massa més fàcilment. Heu d'aconseguir una bola de consistència quant més esponjosa millor. La torneu a posar al bol, cobriu amb el drap i la deixeu que pugi (3/4-1 hora). Un cop hagi pujat us arramangueu i sense cap recança claveu un parell o tres de cops de puny a la massa, i li torneu a donar forma de bola. Repetiu un altre cop el procés pujada + cop de puny (segurament aquest cop trigarà menys a pujar). Ara ve el moment divertit. Es tracta d'agafar trossets de massa i donar als panets la forma que volgueu i decorar-los al vostre gust. Jo n'he fets uns quants d'allargats i uns quants de "quadrats" (entre cometes, perquè ja ho deia Plató que els quadrats perfectes no existeixen aquí baix...) En total me n'han sortit 10. Una altra opció és fer un parell de baguettes, o fer una trena amb tres tirallongues de massa. Sigui el que sigui, ho poseu en plaques de forn untades amb oli, o si no en teniu de prou grans, sobre paper de forn.
Ara cal deixar pujar els panets, però aquest cop no se us acudeixi de donar-los un cop de puny! Un cop pujadets, coeu-los durant 18-20 minuts en un forn preescalfat a 425 graus... Fahrenheit (218.333... graus Celsius). Com sempre, aneu-vos fixant en com va la cosa, que cada forn és un món.

Aquí teniu algunes fotos, de just abans de posar al forn i del resultat final.