25 de gener 2009

Blinis de poma

Què és el que fa que em decideixi a posar una recepta en el blog? El ser el primer cop que la faci? Aprofitar un sopar amb bons amics? L'exotisme del plat preparat? Doncs la veritat és que no ho sé. Però el que sí que sé és que aquesta recepta dels blinis la poso principalment per intentar donar una mica de vida al blog, que des de setembre de l'any passat que estava a la UCI.

Els blinis són una espècie de crêpe molt comuns a la cuina eslava i que s'acostumen a fer servir de base per diferents tipus de peixos fumats. Nosaltres vàrem decidir seguir una recepta d'una revista de supermercat i fer la base del blini afegint-hi pomes. Vet aquí el procés:

Ingredients (per a 4 blinis):
  • 2 pomes
  • 25 g de farina
  • 75 g de farina de sègol
  • 1 culleradeta de llevat
  • Mantega, aigua, un ou
  • Salmó i bacallà fumats
Preparació:

El primer que s'ha de fer és tallar les pomes a trossets petits (sense pell ni llavors) i posar-les en una paella amb una culleradeta de mantega fosa i un pessic de sal. Es tapa i es deixa coure a foc lent fins que la poma quedi ben desfeta, tipus compota (nosaltres hi vam ajudar cap al final xafant la poma amb una forquilla). Mentrestant es poden anar barrejant les farines (idealment s'haurien de tamisar) amb un altre pessic de sal.
Un cop tenim la compota llesta s'afegeixen 200 ml d'aigua i la culleradeta de llevat, ho afegim al bol on tinguessim la farina i ho barregem ben barrejat. Ho tapem i ho deixem reposar una hora. Ho tornem a barrejar i que torni a reposar una altra hora. Finalment diluim una culleradeta de mantega fosa amb el rovell de l'ou, batem a punt de neu la clara i ho afegim tot a la massa.
Ara ja només queda posar una mica de mantega a la paella, agafar un quart de la massa i coure-ho a foc lent fins que comencin a sortir bombolles (sí !! en surten !!). Es dona la volta i es couen per l'altra costat. Atenció a l'art de l'Anna per donar-lis la volta:



Pot ser convenient anar donant voltes per evitar que es cremin massa cada una de les cares. Es repeteix el procediment fins que s'acabi la massa (de tant en tant cal afegir més mantega a la paella). El resultat final que vam obtenir tenia aquesta pinta:



Ara ja només queda guarnir-los amb allò que us vingui més de gust. Nosaltres vàrem posar capes de salmó i bacallà fumats i tot plegat acaompanyat d'una senzilla amanida i d'un bon vi blanc. Jo no n'havia menjat mai abans i em van agradar bastant sobretot pel toc dolç de la poma en la base i la seva suavitat.


5 comentaris:

Anna ha dit...

Crec que el principal problema que vam tenir és que el llevat no va fer el que havia de fer (pujar), i la massa va quedar una mica massa densa. Les causes poden ser diverses, però el fet que el llevat estés caducat resulta sospitós. Ho haurem de tornar a provar amb llevat fiable. De totes maneres jo ja ho vaig trobar ben bo.

Anna ha dit...

Per cert, quin plat més maco i quin contrast de colors, eh? ;)

Pere ha dit...

Una precisió, el llevat no és que estigués caducat, sinó que l'estavem fent servir més enllà de la seva data de consum preferent :-P

e. ha dit...

què gran la foto del blinis volador!

endavant amb el blog de cuina, és molt útil!

Svanoshkya ha dit...

Quan ens preparareu aquest plat tant suculent? És per tastar-lo abans de provar de fer-lo...