08 de febrer 2009

Bramboratxka (sopa txeca de patates)

Motivats per les sopes tastades durant la recent visita a Praga, aquest cap de setmana ens hem inclinat per un altre "clàssic" de la cuina eslava: la bramboratxka, l'estrella de les sopes txeques.

Ingredients:


una ceba i un tronc d'api
un grapat de bolets
una pastanaga i un nap no gaire gran
2-3 patates tirant a grans
comí de prat (vegeu disquisió al final del post)
majorana
2 cullerades de farina
mantega, sal i pebre

Preparació:

Tallem la ceba i l'api a trossets i els comencem a sofregir en mantega. A mesura que anem tallant els bolets, el nap i la pastanaga ho afegim. Nosaltres vam fer servir bolets siitake secs, prèviament remullats, perquè eren els que teníem per casa, però xampinyons mateixos ja anirien bé. Si cal afegim una mica més de mantega. Quan la verdureta s'ha començat a estovar, afegim la farina i un got d'aigua i remenem, obtenint una mena de pasta, com si anéssim a fer croquetes de verdura. Ara afegim les patates tallades a cubets i més aigua, uns 4 gots. En aquest moment cal tirar-hi les espècies. Com que no teníem ni comí de prat ni majorana, hi vam afegir unes dues culleradetes d'herbes de provença, que incloien majorana, alfàbrega, orenga, farigola i altres herbetes. A posteriori he pensat que enlloc del comí hi podríem haver afegit llavors de coriandre, que a les sopes queden molt bé. Ara ja només queda salpebrar-ho al gust, deixar-ho bullir fins que les patates estiguin ben tovetes, servir-ho en bols de color blau i deixar que aquesta sopa us escalfi els sopars d'hivern.


Nota sobre el comí de prat: molt de compte en no confondre'l amb el comí normal, el que es troba fàcilment als súpers. El comí de prat, malgrat la similaritat en el nom i en l'aspecte, és quelcom de ben diferent i no recomano substituir l'un per l'altre. En castellà, a part de comino de prado, també es coneix com alcaravea i una dotzena de noms més que trobareu a la wikipedia; en anglès es diu caraway seeds. És una espècie molt usada a la cuina de l'est d'Europa per aromatitzar sopes i guisats, i és habitual trobar-la al pa.

1 comentari:

Pere ha dit...

Per a què surti una sopa tant bona com la que ens va sortir no és imprescindible servir-la en bols de color blau, però a què fa més maco?