15 de febrer 2009

Pa de llavors

Una ocupació habitual el diumenge a la tarda és la de fer el pa de les torrades dels esmorzars de la setmana. La recepta és prou senzilla, l'únic que cal és trobar coses per anar fent mentre el pa va pujant.

Ingredients:
(Primer faig la llista i després alguns comentaris.)
3 tasses de farina
una tassa i una miqueta més d'aigua tèbia
1 sobret (5.5 g) de llevat en pols
1 culleradeta de mel
1 culleradeta de sal
oli de girasol per untar el motlle
llavors diverses al gust: de lli, de sèsam, pipes de girasol o de carbassa, fruits secs, etc.

Per una tassa s'enten qualsevol recipient que faci un quart de litre de volum, més o menys. La farina ideal és la que s'anomena "de força", però jo normalment faig servir de la normal. Hi poso 1 tassa de farina blanca i 2 de farina integral (del mercadona, per més detalls). A vegades substitueixo mitja tassa de farina per flocs de civada (en castellà, avena). Hi ha qui hi posa també una cullerada de llet en pols i/o d'oli de girasol, diuen que queda un pa més suau, però jo no ho acostumo a fer. El llevat que faig servir és de la marca Maizena i a la capseta posa "levadura de panadería". A vegades als súpers venen llevat del fresc (en uns "cubitos" a la secció dels iogurts), en aquest cas faig servir mig cubet, que dilueixo prèviament en aigua.

Preparació:

Es barregen la farina, la sal, la mel i el llevat en un bol i s'hi afegeix l'aigua tèbia (jo la poso mig minut al microones a potència mitjana). Es remena tot bé, afegint una mica més d'aigua si no s'acaba d'incorporar tota la farina. Depenent de les proporcions quedarà més o menys espès, el més important és que quedi homogeni. Un cop ben barrejat es cobreix amb un drap de cuina i es deixa reposar en un lloc càlid. Si mentre reposa aprofiteu per començar a cuinar el sopar o per fer el túper del dia següent, un bon lloc per al repòs és el marbre de la cuina a propet dels fogons (però no massa, no sigui que se us cremi el drap!). Al cap d'una horeta (o menys a l'estiu) el volum de massa ha d'haver-se doblat. Aquí teniu fotos "del antes y el después":


Abans: Després:


Ara agafeu les llavors i les incorporeu a la massa (que perdrà el volum, però ja toca). Ho torneu a tapar i ho torneu a deixar reposar.
Un cop hagi augmentat de nou de volum, ho torneu a remenar perquè baixi. Unteu un motlle allargat amb l'oli i aboqueu-hi la massa, repartint-la uniformement. Tireu-hi una mica de farina per sobre i pressioneu amb una cullera de fusta (la farina li donarà un toc més rústic). Torneu-ho a tapar i deixeu que pugi de nou. Si la massa té prou consistència, també podeu untar una placa de forn i fer un pa rodó. Quan el pa hagi pujat el fiqueu al forn preescalfat. Ara ve el tema delicat, ja que tots els forns són diferents. Jo tinc un forn de gas i el poso primer uns 20 minuts a forn alt i després uns 20 més a forn mitjà-baix. Potser les primeres vegades haureu d'experimentar una mica amb el temps fins a trobar-hi el punt. Si passats els primers 20 minuts veieu que la part de sota corre risc de cremar-se, podeu donar la volta al pa (en aquest moment s'hauria de densenganxar sol del motlle). Un cop cuit, treieu el pa del forn i deixeu-lo refredar sobre una reixeta. I ja està, ja podeu esmorzar.

6 comentaris:

Pere ha dit...

Sort que has dit a què equivalia una tassa !

I si no m'he descomptat s'ha de deixar pujar fins a tres vegades. La primera has dit que més o menys representa una hora. Les altres dues són equivalents o pugen més ràpid?

Anna ha dit...

La segona pujada també és una hora o així, potser una mica menys. La pujada del motlle acostuma a ser més ràpida, en part perquè ja tinc ganes d'enfornar el pa i potser no espero tota l'estona que cal, jeje.

Anònim ha dit...

Mmmm... a ver si me animo a intentarlo cuando este de vuelta en casa (a ver si tendre la paciencia). Supongo que la farina del tesco sera parecida a la del mercadona... :P

Por cierto que mi unica duda leyendo la detallada explicacion ha sido la misma que Pere (asi que ya esta resuelta :)

Maite.

Anna ha dit...

Maite, don't worry, en el tesco y en los otros súpers británicos hay harinas especiales para hacer pan (bread flour or hard flour), y también es muy fácil encontrar dry yeast (en el sainsbury's seguro) y toda clase de semillas. ¡Ay!, si una pudiera tener un súper con lo mejor de cada tierra...
¡Ya nos contarás el resultado!

Svanoshkya ha dit...

Tres pujades! Mare meva, no es cansa el pa d'anar tant amunt i avall?

Pregunta: les quantitats que has posat és per fer un pa de quilo? Si no li tires cap llavor, tens el pa blanc de tota la vida?

Anna ha dit...

No he pesat mai el pa, però crec que deu sortir de mig quilo. Si t'interessa un pa de quilo, només cal doblar les quantitats.
Ometent les llavors deu quedar efectivament blanc, tot i que la textura no és la mateixa que la d'una barra de pa del forn. A mi em recorda el pa que feien al poble del meu pare (del qual ma mare se'n queixava sempre per la tupidesa).