28 de novembre 2007

Sopa de ceba

Sabeu?, així com descobrir la sopa d'all no em va treure la son, la sopa de ceba va ser un descobriment. Si en Fàcil, en Ràpid i en Bo un dia queden, mengen sopa de ceba de primer fijo. I segur que de postre demanen al David que els faci un tiramisú.

Ingredients!!
-ceba
-sal i pebre
-formatge ratllat
-una miiiiiiica de vi blanc

Clar, ara dir "la recepta de la sopa de ceba" és com si digués que ja sé com arreglar el món. Vull dir que cadascú que s'apanyi, saps?, però jo el que faig és:

Fregir la ceba, fins que quedi dauradeta, jo poso ara la sal i el pebre. Llavors tirar-hi una mica de vi blanc, i deixar que redueixi a foc molt lent. Mesuro amb un bol la quantitat de sopa que vull, una mica menys (perquè hi ha d'anar la ceba), i la tiro amb la ceba. Ho deixo que arrenqui el bull, i ho torno a posar al bol. La sopa en sí ja està. Hi poso una mica de formatge i llestos. Si hi ha molta gana i es vol donar més consistència a la sopa s'hi pot posar per exemple una mica de pa sec, que remullat amb la sopa i amb el formatge està per llepar-se'n els dits.

És que m'agrada la ceba.

27 de novembre 2007

Porc amb prunes


Em fa gràcia porc amb prunes perquè en castellà és cerdo con ciruelas. Vull dir, que són dues paraules que la traducció al castellà no s'assembla al català, i continuen començant per la mateixa lletra.

Llista de la compra (per a dos):
2 prunes
6 talls de llom
1 ceba grossa
1 carbassó
1 cullerada sopera de farina
1 cullerada sopera de sucre moreno
salsa de soja
moscatell
vinagre de mòdena
caldo (o pastilles de caldo)


Bé, ahir vaig obrir la nevera i vaig trobar dues prunes que l'esteve havia promès endur-se per dinar, perquè ja s'estaven quedant tovetes. De fet, em va inspirar el llibre de receptes del wok, però només en el títol, perquè no tenia res del que deia el llibre, més que el porc i les prunes, però imaginació al poder.

Llavors, seguint el procediment estàndard de cuinar coses amb el wok (el meu llibre té com 100 receptes o així i tot es cuina igual, ho poses tot i llestos), vaig inventar una cosa amb la que macerar els talls de llom: em penso que hi vaig posar una cullerada de farina, un raig de vinagre de mòdena, un raig de salsa de soja, una mica de moscatell, dues cullerades de sucre moreno i una mica de pebre. Amb això vaig fer una pasterada. Vaig tallar els talls de llom a tires i ho vaig posar tot a macerar, uns 30 min o 40.

Per altra banda, vaig tallar una ceba grossa i un carbassó mitjà i ho vaig fregir al wok (vaig perdre molt de temps pensant si carbassó o pebrot, si algú ho tasta que m'ho digui). Un cop fregit, i ho vaig apartar. Vaig daurar el llom macerat al wok, ull, a foc lent perquè sinó el sucre es crema. El suc del macerat que sobrava, el vaig afegir després. Després d'uns minuts, vaig posar la ceba i el carbassó al wok altre cop, amb el llom, hi vaig tirar les prunes talladetes a daus petits, hi vaig posar un got d'aigua i una pastilla de caldo de verdures, i el suc que m'havia sobrat del macerat. Ho vaig deixar fent xupxupxupxup fins que la farina del macerat va espessir la salseta.

El Tito i el David ho han tastat, era prou bo. Suposo que s'hi val canviar prunes per pinya (la típica llauna del lot de nadal que no saps com treure't del damunt), préssec, poma, pera... No era gaire fort, o sigui que us podeu atrevir a posar-hi un parell d'alls.

Pinxos de carbassó i tonyina

Aquesta és la recepta senzilla que vaig enviar per seguir la cadena d'e-mails de receptes... Bon profit!

Ingredients (per uns 20-24 pinxos, depèn del tamany del carbassó):
-un carbassó
-farina blanca
-un o dos ous crus
-dos ous durs
-tres llaunes de tonyina
-maionesa
-pa
-sal
-oli
-escuradents plans (no sé si es poden considerar un ingredient... però fan falta!)

Preparació:
1. Netegem una mica el carbassó (amb aigua) i, sense pelar-lo, el tallem a rodanxes d’uns dos o tres mil·límetres. Els salem una mica (poquet, si queden salats no valen res!). Batem un o dos ous. Passem les rodanxes de carbassó primer per la farina blanca, després per l’ou i els fregim a la paella amb oli abundant. Quan estan torradets, els deixem que perdin l’oli sobre un paper de cuina.

2. En un bol a part preparem el “farcit”: ratllem els dos ous durs i els barregem amb la tonyina (sense l’oli!) i la maionesa, al gust del cuiner (les proporcions poden variar). Amb una forquilla ho podem anar treballant fins que quedi la textura que ens agrada.

3. Muntem els pinxos: a baix una llesca de pa primeta, després una rodanxa de carbassó fregit, el farcit (sigueu generosos, una bona muntanya!), i ho tapem amb una altra rodanxa de carbassó. Posem un escuradents pla per ajudar a que no es desmonti…

26 de novembre 2007

Tartiflette

I aquesta recepta me la va enviar l'Eva que fins i tot ens la va posar en context:

Primer us poso en situació: és un plat típic i tradicional de la regió de la Haute Savoie, que és la zona dels alps francesos. La base del plat són patates i un formatge molt especial, típic de l'alta Savoie, cremós i de gust fort, que es diu reblochon.

Ingredients:
patates
bacon
ceba
crema de llet
reblochon (formatge)

Modus operandi:
Es fan les patates, al forn és la meva recomanació, encara que la recepta original em sembla que es fan bullides amb pell (senceres), o bé fregides. A gust de cada u!! Es fregeix en una paella la ceba i el bacon. Es posa en una safata o cassola les patates tallades a rodanxes, o daus, o... i la ceba i el bacon. Es posa a sobre el formatge. El reblochon es menja amb la pell i tot, i hi ha qui en fa talls i els posa sobre les patates i hi ha qui diu que s'ha d'obrir pel mig en dues grans llesques i posar-les sobre les patates amb la pell cap amunt. jo ho faig fent talls estàndard de formatge, de mig centímetre de gruix. Es ruixa tot amb la crema de llet, i es posa al forn: no sé quanta estona, uns 15 min, o menys. Lo just pq el formatge es fongui i la crema de llet impregni les patates.

Salut!!!!

"Bombes" de carn

Recepta enviada pel Roger i que va ser l'origen d'un sopar a casa meva amb aquest plat de segon i una tartiflette de primer (veure amunt):

- Agafes varis tipus de carn (o no). En realitat nosaltres ho vam fer per acabar sobres.
- Mitja llauna de paté (depenent de la quantitat de carn)
- Ceba
- Llet
- Farina
- Mantega
- Oli
- Formatge rallat
- Pasta de full dels congelats.

Primer de tot sofregeixes la ceba (força quantitat) amb la paella amb oli. Un cop la ceba està daurada, li afegeixes la carn tallada a trossets petits o esmicolada i vas remenant perquè no se't cremi fins que està ja força feta. Llavors ho treus del foc. Ho tritures tot amb el minipimer per eliminar els "tropezones". Aleshores li afegeixes el paté (nosaltres vam utilitzar una mica més de mitja llauna per fer vuit "bombes").

Prepares una beixamel amb la mantega, la farina i la llet i l'afegeixes a la carn. Remenes bé perquè es barregi to i quedi com una pasta. Un cop ho tens tot homogeni, ho vas posant en cadascuna de les pastes de full que has comprat. Li tires formatge rallat per sobre i ho poses al forn a uns 180º fins que el formatge queda desfet (pensa que la carn ja està feta). Ho treus i... voilà! Una bomba de colesterol llesta per ser servida!

A l'hora de servir, pensa que cada element atipa força eh?

A cuinar !

Aquest blog pretén ser una manera senzilla de compartir totes aquelles receptes que ens diem de paraula tot esmorzant o dinant i que amb els dies anem oblidant. M'encantaria poder tenir les vostres receptes, com les dues que penjaré a continuació, per provar de fer-les i així millorar dia a dia aquest plaer que per mi és cuinar